Friday 27 July 2012

Usamljeni čokoladni kolač sa kafom

Ako vam kažem da možete da napraviti i pojesti kolač za manje od 5 minuta hoćete li mi verovati? I ne samo to, nećete čak ni osećati grižu savesti. Nije to sve! Uživaćete u slasti čokolade i aromi kafe, istovremeno! Nemoguće? Ha!!! Razmislite ponovo!
Sve što vam treba su nekoliko sastojaka i mikrotalasna peć. Ako je nemate, nema brige! Stara dobra rerna će poslužiti, samo ćete morati da budete strpljivi. Jedno 10 minuta strpljivi. Isplati se.
Ovako, idealno bi bilo da koristiti smeđi ili tamnosmeđi nerafinirani muskovado šećer. Običan šećer je sasvim OK, kao i bilo koji drugi zaslađivač. Potrebna vam je jedna mala vatrostalna posuda (ona za čokoladni sufle), može da posluži i šolja za kafu koja sme da ulazi u mikrotalasnu peć ili u kranjem slučaju (npr. mom, jer nemam mikrotalasnu niti činije za sufle) sasvim je OK upotrebiti pleh za mafine. Znam da se ideja da upotrebiš ceo pleh za mafine i da uključiš rernu samo za jedan mali kolač, znači za praktično jedan mafin, čini kao krajnje neekonomična i suluda, ali, evo, objasniću vam zašto je to ponekad preko potrebno: znate jedno od onih večeri kada ste usamljeni, neshvaćeni, umorni? Sedite tako, slušate tužne balade, sve vam je bezveze i dosadno i najednom vam se učini da to raspoloženje jedino može da otera nešto čokoladno i slasno, po mogućstvu SADA I ODMAH! Vaš problem je rešen. Sve što treba da uradite je sledeće:



Ukoliko nemate mikrotalasnu, uključite rernu na 200 stepeni. Pomešajte u činijicu: 1 kašiku plus dve kašičice kakaa u prahu, 3 kašike brašna, pola kašičice instant kafe, prstohvat soli, 3 kašike šećera, četvrtinu kašičice praška za pecivo i malo vanile. DOBRO promešajte. Dodajte u suve sastojke 1 kašiku ulja i 3 kašike mleka (može sojino, bademovo, pirinčano). Promešati. Sipati u šolju ili vatrostalnu činijicu i staviti u mikrotalasnu peć. Ukoliko ne želite da jedete kolač direktno iz posude, pre sipanja smese u nju vi je podmažite. Stavite da se peče 45-50 sekundi u zavisnosti od jačine mikrotalasne. Ukoliko nemate mikrotalasnu, uz to ste očajni i ludi poput mene, podmažite jedan mali kalupčić za mafin, stavite u njega smesu i pecite oko 10 minuta. Kada se kolač potpuno ohladi izvadite ga, stavite kuglu vašeg omiljenog sladoleda i uživajte!Ukoliko ste kolač ispekli u mikrotalanoj u posudici ili šolji pojedite ga odmah na isti način! Kašikom! OOoooooo, daaaa!


(fotke sa Chocolate Covered Katie i Collaborative Curry)


2 comments:

  1. jedva čekam da iznenadim dragog ovim kolačem.. :) hvala!

    ReplyDelete
  2. Varijacija na temu:preko gotovog kolača sipati malo pekmeza od kajsija,seckane, prepržene orahe i sladoled od vanile da se kolač može odmah pojesti.Isprobano mnogo puta,uvek prolazi.

    ReplyDelete

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails